(ez itt a vége, lent kezdődik...) 

 

Az SM-kutatás jelenlegi problémái

Elolvasva az elõzõ információkat az Olvasóban felmerülhet a kérdés, hogy bármilyen határozott kutatást végeztek-e az SM és étrend kapcsolatáról. Szerencsétlen módon ilyen kutatást nem végeznek és az elmúlt 25 évben nagyon-nagyon keveset végeztek. A kutatás teljes hiánya ezen a területen egyáltalán nem a legjobban felfogott érdeke az SM-betegeknek, tekintve a nyilvánvaló és bõséges elméleti, tapasztalati és anekdotális bizonyítékokat, melyek az SM és az étrend kapcsolatáról sok éve rendelkezésre állnak. Ez a kutatási érdektelenség messzemenõen nem bocsájtható meg, mivel az SM-közösségnek elõnye származhatna az SM diétával való kezelésébõl. Mikor ezt a témát felvetik, gyakorta ugyanazzal válaszolnak az orvosok: „nincs bizonyíték arra, hogy az étrend hat az SM-re“. Nem hat meglepetésként, hogy nincs, mert a a szükséges kutatást nem végezték és nem is szorgalmazták. A semmibevételnek köszönhetõen az SM-közösség kétségek között hányódik: „enni vagy nem enni – ez itt a kérdés“. Így az SM-betegek gondolatait és kérdéseit az étrenddel kapcsolatban átlépik, és ezen változtatni kell.

Javasolnám, ha csakugyan akarjuk tudni az elfogadható kételyeken túl, vajon a táplálkozás-e az SM kiemelkedõ oka és alapvetõen befolyásolja a további alakulását, lobbizzunk az adott nemzeti SM-társaság megbízottainál és igazgatóinál. Alapvetõ tudni, hogy a kutatás, amit az Olvasó SM-társasága támogat, pénz gyûjtésével az Ön érdekében, nagyon kevés hatással lesz az egészségére – ha egyáltalán lesz. Ez a kutatás csaknem kizárólag hosszú távú alapkutatás (molekuláris immunológia, genetika, stb.), amelynek a gyakorlati haszna évtizedek múlva mutatkozik meg, ha egyáltalán megmutatkozik. Az ilyen akadémikus kutatás nagyszerû egy bizonyos határig, de gyakorlatilag szinte teljesen nélkülözi a gyakorlati kutatást (pl. diéta kutatása) és nincs elfogadható egyensúlyban (50-50% lenne üdvös). Például Kanadában a kutatási alapok 90%-a molekuláris és genetikai kutatásokat támogat.

Következésképp úgy látszik, hogy a kutatás nem jól szolgálja az SM-eseket. A fõ ok, hogy ezeknek a társaságoknak az elöljárói  nincsenek tudatában a nagy és változatos adatmennyiségnek, ami a táplálkozás és az SM kapcsolatát támogatja. Csak az tûnik elfogadhatónak, hogy a társaságok olyan kutatásokat támogassanak és mozdítsanak elõ, amelyek tagjaiknak valószínûleg 5-10 éven belül lesz hasznos. A táplálkozási kutatás természetesen csupán egy terület, ami rettenetesen igényli a komoly kutatást és egészen biztos vagyok abban is, hogy vannak még más ilyenek. Sürgetek mindenkit, hogy álljon a sarkára és írjon az SM-társaságának. Tudassák velük, hogy kézzelfogható tényeket akarnak, vajon az étrend hat-e vagy nem hat az SM-re, és vajon vannak-e mûködõ alternatív terápiák.

Következtetés

A különféle SM-adathalmazok mind összeegyeztethetõek a hipotézissel, hogy az étrend a fõ környezeti faktor a betegség okában. Egyedül ez egyeztethetõ maradéktalanul össze a terjedelmes és és változatos epidemiológiai adatbázissal. A jelek szerint az élelmiszerfehérjék molekuláris mimikrivel felaktiválják a T-sejteket a KID-ellen. A vér-agy gátat az élelmiszerérzékenység meg a túlzott zsírfogyasztás miatti mikro-embóliák folyamatosan irritálják és meggyengítik. Ez okozza az SM felléptét és kialakulását. Ebbõl kiindulva az SM legjobb kezelése a T-sejteket aktiváló és VAG-t károsító ételek elhagyása és olyan kiegészítõk adagolása, amelyek erõsítik a KID-et, az immunrendszert, a VAG-t és az emésztõrendszer réseit. Ajánlatos elkerülni a tejtermékeket, gabonamagvakat, tojást, élesztõt és hüvelyeseket, ELISA-teszttel azonosítani az ételérzékenységeket és az ilyen offenzív ételeket a táplálkozásból elhagyni; csökkenteni a telítettzsírbevitelt napi 15 g alá, növelni a többszörösen telítetlen (finomítatlan olajok) zsírok fogyasztását és számos táplálékkiegészítõt, vitaminokat, ásványi anyagokat és anthocyanozidokat fogyasztanni. Tekintélyes bizonyíték mutatja, hogy ehhez a táplálkozási rendszerhez való ragaszkodás nagymértékben csökkenti és akár meg is szûntetheti az SM-romlásokat. Szerencsétlen módon nem végeznek kutatásokat az SM és a táplálkozás kapcsolatáról, a nyilvánvaló összefüggések ellenére sem. Az SM-es közösségnek kézbe kellene venni a dolgokat és a nemzeti SM-társaságoknál lobbizni, hogy elõsegítsen és támogasson kutatásokat,  amelyek megvizsgálják az alapos gyanút: az étrend hat az SM-re. A közösségnek bajtársias megközelítést kellene magáévá tenni az SM elleni küzdelemben és ragaszkodni olyan alapvetõ kutatásokhoz, amikbõl rövid távon elõnyük származhatna.

Köszönetnyilvánítások

Szeretnék köszönetet mondani feleségemnek, Joannak, fiaimnak, Mattnek, Deannek és Duncannek, segítségükért amíg ezt a kutatást végeztem. Irwin, Cathy, Joel és Michael kedvesen és kritikusan elolvasták a kéziratot és sok hasznos tanáccsal szolgáltak annak javításához. Billie Chiang profi módon dolgozta fel a szöveget. Sok SM-es osztotta meg velem történetét és vizsgálati eredményeit, és több betekintést nyújtott nekem ebbe a félelmetes és néha megsemmisítõ betegségbe. Különösen meg szeretném köszönni Barbara McLellan-nek amit ebben a tekintetben tett. DaveQ,  Aapo Halko és Jean Sumption igen kedvesen feltették ezt az esszét a megdöbbentõ weboldalaikra, hálás vagyok a szívélyességükért.

Az esszét Roger MacDougall emlékének dedikálom, aki logikájával, intuíciójával és táplálkozási programjának való odaszánással legyõzte az SM-et.

 

Ez az anyag mint általános egészségügyi információ kerül közlésre és nem tekintendõ konkrét betegeknek való tanácsadásnak; kérem, specifikus ajánlásokért vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal. A nemzetközi SM Támogató Alapítvány nem népszerûsíti, hirdeti vagy ellenõrzi ezeket az információkat.

Függelék

Könyvek

1. Abszolút alapmû az SM-rõl: Multiple Sclerosis - a self-help guide to its management by Judy Graham 2nd edition 1989. Published by Healing Arts Press. One Park Street, Rochester, Vermont 05767. A 3rd edition (1993) is available only in England, Contact MSRC 4a Chapel Hill, Stansted Essex, UK CM24 8AG. Különféle hasznos felvetéseket tartalmaz a lehetséges gyógymódokról.

2. The Multiple Sclerosis Diet Book by R.L. Swank and B.B. Dugan, 1987. Published by Doubleday & Co. Garden City, New York. Ez a könyv ultra-alacsony zsírtartalmú diétát ír elõ és sok hasznos információt tartalmaz. Az adatok számos paciens romlásmentességérõl szólnak, akik 35 éven keresztül ilyen diétán voltak.

3. MS Something Can Be Done and You Can Do It by R.W. Soll and P.B. Grenoble, 1984. Contemporary Books, Chicago. Egy jó könyv a táplálékallergénekrõl.

4. My Fight Against Multiple Sclerosis by R. MacDougall, 1980. A pamphlet available from Regenics Inc., Rt. 10, 2660 Touby Road, Mansfield Ohio 44903, Telephone (419) 756-2994 (Cost $2). Kiváló nyilatkozat egy permanens gyógyulásról (40 évre), táplálékallergének és zsírok kiküszöbölésének köszönhetõen.

5. New Hope Real Help for those who have Multiple Sclerosis by John Pageler, 1987. A booklet available from the author 6200, 102 Terrace N., Pinellas Park, FL 33782 (cost $9). Másik biztató személyes történet az SM romlásának megakadályozásáról a diéta segítségével

6. Fats that Heal, Fats that Kill by Udo Erasmus, 1993. Alive Books, 7436 Fraser Park Drive, Burnaby, British Columbia, Canada V5J 5B9. Áttekintõ tanulmány a telített zsírok és az életmódbetegségek mint a szklerózis multiplex kapcsolatáról.

7. Allergies-Disease in Disguise by C. Bateson-Koch, 1994, Alive Books, Burnaby, B.C., Canada. Kiváló allergiaszemle javaslatokkal az állapot visszafordítására.

TESZTEK

1. ELISA vérteszt

Elengedhetetlen az élelmiszerérzékenységek felderítésében

Meridan Valley Clinical Laboratory

515 W. Harrison St.

Kent, Washington 98032

Tel: (206) 859-1135

Fax: (206) 859-8700

2 élelmiszerpanel, 190 ételt fed le (körülbelül $125US).

2. Bélrendszeri “szivárgás”

A megnövekedett átjárhatóság eredményeképpen makromolekulák, toxinok és antigének kerülhetnek át a bélfalon a nyirokkeringésbe és a vérkeringésbe. Ezek a részecskék immunválaszhoz vezetnek. Nagyon hasznos az SM-betegeknek, hogy meghatározzák vajon van-e “szivárgás” és ha igen, megtegyék a szükséges lépéseket ennek megakadályozására.

Great Smokies Diagnostic Laboratory

18A Regent Park Blvd.

Asheville, North Carolina 28806

3. Candida Analízis

Candida túlszaporodás eredményezhet nagymértékben megnövekedett bélfaláteresztést és élelmiszerérzékenységet, nagyon gyakori SM-betegeknél. Ez ellen tenni kell, ha van.

Antibody Assay Laboratories

1715E Wilshire #715

Santa Ana, California 92705

Tel: (714) 972-9979

4. Teljes vérteszt

Nehézfémek, noha gyakran, szerepet játszhatnak az SM-ben. Higany a fogtömésekbõl súlyos problémákat okozhat. Vashiány is gyakori az SM-nél.

Doctor's Data Laboratories

170 W. Roosevelt Rd.

West Chicago, Illinois

Toll free: (800-323-2784)

Fax: (708) 231-9190

Kémiai elemek analízise hajból szintén hozzáférhetõ. 
 

A Szerzõ

Ashton F. Embry

3303-33rd St. NW

Calgary, Alberta

Canada T2L 2A7

Voice: 403-292-7125 (office), 403-282-0028 (home)

Fax: 403-292-4961

Email: embry@gsc.nrcan.gc.ca (office)

embrya@cadvision.com (home) 
Ez az esszé szabadon terjeszhetõ. Elektronikus verzió megrendelhetõ e-mailben a Szerzõtõl.

Hivatkozások

Agranoff, B.W. 1974, Diet and the geographical distribution of multiple sclerosis. Lancet, p. 1061-1066.

Alter, M., Leibowitz, U. and Spector, J., 1966, Risk of multiple sclerosis related to age at immigration. Arch. Neurol., v. 15, p. 234-237.

Alter, M., Okihiro, M., Rowley, W. and Morris, T., 1971, Multiple sclerosis among Orientals and Caucasians in Hawaii. Neurology, v. 21, p. 122-130.

Alter, M., Yamoor, M. and Harashe, M., 1974, Multiple Sclerosis and nutrition. Arch. Neur., v. 31, p. 267-272.

Alter, M., 1977, Clues to the cause based upon the epidemiology of multiple sclerosis. in, Field, E.J. (ed.). Multiple Sclerosis: A critical conspectus. Lancaster, MTP Press Ltd., p. 35-81.

Balch, J.F. and Balch, P.A., 1996, Prescription for nutritional healing, 2nd edition. Avery Publishing Group, New York, 600 p.

Bansil, S., Cook, S.D. and Rohowsky-Kochan, C., 1995, Multiple Sclerosis: immune mechanism and update on current therapies. Annals of Neurology, v. 37, p. S87-S101.

Bates, D., 1989, A double-blind controlled trial of long chain n-3 polyunsaturated fatty acids in the treatment of multiple sclerosis. Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, v. 52, p. 18-22.

Bateson-Koch, C., 1994, Allergies-Disease in disguise. Alive Books, Burnaby.

Belluzzi, A. et al., 1996, Effect of an enteric-coated fish oil preparation on relapses in Crohn's Disease. N. Engl. J. Med., v. 334, p. 1557-1560.

Benedikz, J., Magnusson, H. and Guomundsson, G., 1994, Multiple Sclerosis in Iceland with observations on the alleged epidemic in the Faroe Islands. Annals of Neurology, v. 36, supplement 2, p. S175-S179.

Bengtsson, U. et al., 1996, Non IgE-mediated food allergy. Gut., v. 39, p. 130-135.

Butkus, S.N. and Mahan, L.K., 1986, Food allergies: immunological reactions to food. N. Am. Dietetic Assoc. Cont. Ed., p. 601-608.

Carter, J.L., 1995, Disease modifying therapies in multiple sclerosis. CNS Drugs, v. 3, p. 99-114.

Cochrane, C.G. and Koffler, D., 1973, Immune complex disease in experimental animals and man. Adv. Immunology, v. 16, p. 185.

Compston, A., 1991, Limiting and repairing the damage in multiple sclerosis. Jour. of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, v. 54, p. 945-948.

Dean, G. and Kurtzke, J., 1971, On the risk of multiple sclerosis according to age at immigration to South Africa. BMJ, v. 3, p. 725-729.

Detre, Z. et al., 1986, Studies on vascular permeability in hypertension: action of anthocyanosides. Clin. Physiol. Biochem. n. 4, p. 143-149.

Dworkin, R.H., Bates, D., Millar, J.H.D. and Paty, D.W., 1984, Linoleic acid and multiple sclerosis: a reanalysis of three double blind trials. Neurology, v. 34, p. 1441-1445.

Eaton, S.B. and Konner, M., 1985, Paleolithic Nutrition: A consideration of its nature and current implications. New England Journal of Medicine, v. 312, p. 283-289.

Ebers, G.C., 1996, Genetic epidemiology of multiple sclerosis. Current Opinion in Neurology and Neurosurgery.

Ebers, G., Bulman, D., Sadovnick, A. et al., 1986, A population-based study of MS twins. N. Engl. J. Med., v. 315, p. 1638-1642.

Ebers, G., Sadovnick, A.D. and Risch, N.J., 1995, A genetic basis for familial aggregation in multiple sclerosis. Nature v. 377, p. 150-151.

Elgert, K.D., 1996, Immunology. John Wiley and Sons, New York, 468 p.

Elian, M., Nightingale, S. and Dean, G., 1990, Multiple sclerosis among the United Kingdom-born children of immigrants from the Indian subcontinent, Africa, and the West Indies. J. Neurol Neurosurg Psychiatry, v. 53, p. 906-911.

Erasmus, U., 1993, Fats that heal, fats that kill. Alive Books, Burnaby, B.C., Canada.

Gell, P.G.H. and Coombs, R.R.A., 1975, Classification of allergic reactions responsible for hypersensitivity and disease. In Clinical Aspects of Immunology, P. Gell, R. Coombs and P. Lachmann (eds.). New York, Blackwell, p. 761-781.

Gerrard, J.A. and Zaleski, A., 1976, Functional bladder capacities in children with enuresis and recurrent urinary infections. In Clinical Ecology, L. Dickey (ed.). Springfield, Illinois, Charles C. Thomas, p. 224-233.

Goldberg, P., Fleming, M.C. and Picard, E.H., 1986, Multiple sclerosis: decreased relapse rate through dietary supplementation with calcium, magnesium and vitamin D. Medical Hypotheses, v. 21, p. 193-200.

Graham, J., 1989, Multiple sclerosis - a self-help guide to its management. Healing Arts Press, Rochester, Vermont.

James, P.B., 1982, Evidence for subacute fat embolism as the cause of multiple sclerosis. Lancet, p. 380-385.

Johnson, D., Seeldrayers, P.A. and Weiner, H.L., 1988, The role of mast cells in demyelination 1 myelin protein are degraded by mast cell proteases and myelin basic protein and P2 can stimulate mast cell degranulation. Brain research, v. 444, p. 195-198.

Kermode, A.G., Tofts, P.S., Thompson, A.J. et al., 1990, Heterogeneity of blood-brain barrier changes in multiple sclerosis: an MRI study with gadolinium-DTPA enhancement. Neurology, v. 40, p. 229-235.

Kruger, P.G., Bø, L., Myhr, K.M. et al., 1990. Mast cells and multiple sclerosis: a light and electron microscope study of mast cells in multiple sclerosis emphasizing staining procedures. Acta. Neurol. Scand., v. 81, p. 31-36. 

Kruger, P.G. and Nyland, H.I., 1995, The role of mast cells and diet in the onset and maintenance of multiple sclerosis: a hypothesis. Medical Hypotheses, v. 44, p. 66-69.

Kuroiwa, Y., Shibasaki, H. and Ikeda, M., 1983, Prevalence of MS and north-south gradient in Japan. Neuroepidemiology, v. 2, p. 62-69.

Kurtzke, J.F., 1977, Multiple sclerosis from an epidemiological point of view in. Field, E.J. (Ed.), Multiple Sclerosis: A critical conspectus. MTP Press Inc., Lancaster, p. 83-142.

Kurtzke, J.F., 1980, Epidemiologic contributions to multiple sclerosis: an overview. Neurology, v. 30, p. 61-79.

Kurtzke, J.F., 1995, MS epidemiology worldwide. One view of current status. Acta. Neurol. Scandin., Supplement 161, p. 23-33.

Lai, M. et al., 1996, A preliminary study into the sensitivity of disease activity detection by serial weekly magnetic resonance imaging in multiple sclerosis. Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, v. 60, p. 339-341.

Lauer, K., 1994, The risk of multiple sclerosis in the USA in relation to sociogeographic features: a factor analytic study. J. Clin. Epidemiology, v. 47, p. 43-48.

Lichtenstein, L.M., 1993, Allergy and the immune system. Scientific American, v. 269, p. 117-124.

MacDougall, R., 1980, My fight against multiple sclerosis. Regenics Inc., Mansfield, Ohio.

Macknin, M.L. et al., 1996, Zinc lozenges shorten duration of common cold. Ann. Intern. Med., v. 125, p. 81-88.

Malosse, D., Perron, H. and Seigneurin, J.M., 1992, Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence, a worldwide study. Neuroepidemiology, v. 11, p. 304-312.

Meyer, M.G., Johnston, A. and Coca, A.F., 1954, Is Multiple Sclerosis a manifestation of idioblaptic allergy? The Psychiatric Quarterly, Jan. p. 1-15.

Millar, J.H.D., 1975, Clinical management: Linoleic acid diet. In Multiple Sclerosis Research, New York, Elsevier, p. 217-225.

Miller, D.H., Rudge, P.Johnson, G. et al., 1988, Serial gadolinium enhanced magnetic resonance imaging in multiple sclerosis. Brain, v. 111, p. 927-939.

Mumford, C., Wood, N., Kellar-Wood, H. et al., 1994, The British Isles Survey of multiple sclerosis in twins. Neurology, v. 44, p. 11-15.

Oro, A.S. et al., 1996, Regulation of disease susceptibility: decreased prevalence of IgE-mediated allergic disease in patients with multiple sclerosis. J. Allergy Clin. Immunology, v. 97, p. 1402-1408.

Ostenstad, B., Dybwad, A., Lea, T., Forre, O., Vinje, O. and Sioud, M., 1995, Evidence for monoclonal expansion of synovial T cells bearing VÓ2.1/Vß5.5 gene segments and recognizing a synthetic peptide that shares homology with a number of putative autoantigens. Immunology, v. 86, p. 168-175.

Poser, C.M., 1986, Patogenesis of multiple sclerosis. Acta Neuropathol., v. 71, p. 1-10.

Poser, C., 1987, Trauma and multiple sclerosis. J. Neurol. v. 254, p. 155-159.

Poser, C., 1992, Multiple sclerosis. Observations and reflections - a personal memoir, J. Neuro. Sci., v. 107, p. 127-140.

Poser, C., 1993, The patogenesis of multiple sclerosis. Additional considerations. J. Neuro. Sci., v. 115 (suppl.) p. S3-S15.

Poser, C.M., 1994, The epidemiology of multiple sclerosis: a general overview. Ann. Neurology, v. 36, p. S181-S193.

Poser, C. et al., 1988, An analysis of the "epidemic" of MS in the Faroe Islands. I. Clinical and epidemiological aspects. Neuroepidemiology, v. 7 , p. 168-180.

Rafei, A.E., Peters, S.M., Harris, N. et al., 1989, Diagnostic value of IgG4 measurements in patients with food allergy. Ann. Allergy, v. 62, p. 94-99.

Robert, A.M. et al., 1977, Action of anthocyanosides of vaccinium myrtillis on the permeability of the blood-brain barrier. Journal of Medicine, v. 8, p. 321-332.

Rosati, G., 1994, Descriptive epidemiology of multiple sclerosis in Europe in the 1980s: a critical overview. Annals of Neurology, v. 36, p. S164-S174.

Rozniecki, J.J., Hanser, S.L., Stein, M. et al., 1995, Elevated mast cell tryptase in cerebrospinal fluid of multiple sclerosis patients. Ann. of Neurology, v. 37, p. 63-66.

Sadovnick, A.D. and Ebers, G., 1993, Epidemiology of multiple sclerosis: a critical overview. Can. Jour. Neur. Sci., v. 20, p. 17-29.

Sampson, H.A., 1991, Immunologic mechanisms in adverse reactions to foods. Immunology and Allergy Clinics of North America, v. 11, p. 701-716.

Shakib, F., Brown, H.M., Phelps, A. and Redhead, R., 1986, Study of IgG sub-class antibodies in patients with milk intolerance. Clin. Allergy, v. 16, p. 451-458.

Shatin, R., 1964, Multiple Sclerosis and geography. Neurology, v. 14, p. 338-344.

Shoab, B.O. and Patten, B.M., 1996, Human adjuvant disease: presentation as a multiple sclerosis - like syndrome. South. Med. J., v. 89, p. 179-188.

Sibley, W.A., Bamfield, C.R. and Clark, K., 1985, Clinical viral infections and multiple sclerosis. Lancet, p. 1313-1315.

Sibley, W.A., 1992. Therapeutic claims in multiple sclerosis. Demos Publications, New York, New York, 202 p.

Singh, V.K., Yamaki, K., Donoso, L. and Shinohara, T., 1989, Yeast histone H3-induced experimental autoimmune uveitis. Journal of Immunology, v. 142, p. 1512-1517.

Smith, A.D. and Thompson, R.H.S., 1977, Lipids and multiple sclerosis. In Multiple Sclerosis: A critical Conspectus. Lancaster, MTP Press Ltd., p. 225-244.

Soll, R.W., 1968, Delayed hypersensitivity: a possible mechanism in the etiology of multiple sclerosis in Alter, M. and Kurtzke, J. (eds.). The epidemiology of multiple sclerosis. C.C. Thomas, Springfield, Illinois, p. 110-128.

Soll, R.W. and Grenoble, P.B., 1984, MS - Something can be done and you can do it. Contempory Books, Chicago, Illinois.

Steinman, L., 1993, Autoimmune Disease. Scientific American, v. 269, p. 107-114.

Swank, R.L. and Dugan, B.B., 1987, The Multiple Sclerosis diet book, Doubleday, Garden City, New York.

Swank, R.L. and Dugan, B.B., 1990, Effect of low saturated fat diet in early and late cases of multiple sclerosis. Lancet, v. 336, p. 37-39.

Theofilopoulos, A.N., 1995a, The basis of autoimmunity: Part II Genetic predisposition. Immunology Today, v. 16, p. 150-158. 

Theofilopoulos, A.N., 1995b, The basis of autoimmunity: Part I Mechanisms of aberrant self-recognition. Immunology Today, v. 16, p. 90-98.

Thomas, R., 1995, The Natural Way-Multiple Sclerosis. Element Books Ltd., Rockport, MA, 133 p.

Thompson, R.H.S., 1975, Unsaturated fatty acids in multiple sclerosis. In Multiple Sclerosis Research. New York, Elsevier, p. 184-197.

Traugott, U., 1990, Evidence for Immunopatogenesis. in, Handbook of Multiple Sclerosis, S.D. Cook (ed.). Marcel Dekker Inc., New York, p. 101-127.

van Oosten, B.W., Truyen, L., Barkhof, F. and Polman, C.H., 1995, Multiple sclerosis therapy, a practical guide. Drugs, v. 49, p. 200-212.

Weiner, H., Mackin, G., Matsui, M. et al., 1993, Double-blind pilot trial of oral tolerance with myelin antigens in multiple sclerosis. Science, v. 293, p. 1321-1324.

Wolinsky, J.S., 1995, Copolymer 1: an editorial. Neurology, v. 45, p. 1245-1247.

Wucherpfennig, K.W., 1995, Molecular mimicry in T cell-mediated autoimmunity: viral peptides activate human T cell clones specific for myelin basic protein. Cell, v. 80, p. 695-705.

Zurier, R.B. et al., 1996, Rheumatoid arthritis symptoms improve with gamma-linolenic acid. Arthritis Rheum., v. 39, p. 1808-1817.

 

Szerző: Johnny M. Walker  2010.08.14. 00:42 Szólj hozzá!

Címkék: 1997 ashton alapmű embry

A bejegyzés trackback címe:

https://direkt-sm.blog.hu/api/trackback/id/tr292220566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása